5 Συμβουλές για να προστατεύσεις τον σκύλου σου

5 Συμβουλές  για να προστατεύσεις τον σκύλου σου

5 Συμβουλές για να προστατεύσεις τον σκύλου σου

09/04/2019

Οι ιδανικότερες συνθήκες αναπαραγωγής των τσιμπουριών καθώς και των περισσοτέρων εντόμων είναι οι περίοδοι αυξημένης θερμοκρασίας.Για το λόγο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κατά τις περιόδους αυτές.Παρακάτω θα αναλύσουμε συνοπτικά τα τσιμπούρια και τις βλαβερές τους επιπτώσεις, τους ψύλλους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες καθώς και την σκνίπα και τα κουνούπια με τις αντίστοιχες βλαβερές συνέπειες στην υγεία των αγαπημένων μας φίλων.

Το τσιμπούρι είναι κοινή ονομασία του παρασιτικού αρθρόποδου, που επιστημονικά ονομάζεται κρότων. Ανήκει στην τάξη ακάρεα. Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί. Βγαίνει δύσκολα όταν προσκολλάται στο δέρμα.ενώ η αφαίρεσή του πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να γίνει ολοκληρωτική απομάκρυνση με ασφάλεια.Είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και τα ζώα, επειδή μπορεί να μεταφέρει σοβαρές ασθένειες.Μερικές από τις ασθένειες που μπορεί να προκαλέσει είναι η πιροπλάσμωση στο σκύλο  από τις babesia canis και B.gipsoni που μεταδίδονται με διάφορα είδη σκληρών κροτώνων και την μετάγγιση μολυσμένου αίματος έχοντας σαν αποτέλεσμα την αδιαθεσία του σκύλου με εμφανή συμπτώματα όπως διάρροια, υποδόρια οιδήματα,μεγαλοσπληνία,περιφερική λεμφαδενοπάθεια ακόμα και θάνατος.

Τα τσιμπούρια είναι επίσης υπεύθυνα για την μετάδοση της ερλιχίωσης.Η νόσος στους σκύλους προκαλείται συνήθως από τα στελέχη Ehrlichia canis, E. chaffeensis και E. ewingii.Αφού η ερλίχια εισέλθει στην αιματική κυκλοφορία προσβάλει τα λευκά αιμοσφαίρια και αναπαράγεται μέσα σε αυτά,επίσης ανευρίσκεται στους λεμφαδένες,στην σπλήνα ,στο συκώτι καθώς επίσης και στο μυελό των οστών προκαλώντας έτσι πυρετό, γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια ,ανορεξία ,κατάπτωση ακόμα και θάνατος.

Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα. Είναι εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών.

Χαρακτηριστικά που έχουν οι ψύλλοι είναι η μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και η επιμονή τους, που τους καθιστά δύσκολους στην καταπολέμηση τους. Η δράση τους γίνεται αντιληπτή από τα ενοχλητικά και ερεθιστικά τσιμπήματα τους. Είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρά δερματικά νοσήματα στο σκύλο, τη γάτα αλλά και τον άνθρωπο και στο να μεταδώσουν επικίνδυνους οργανισμούς και ασθένειες.

Η Σκνίπα (φλεβοτόμος) είναι δίπτερο έντομο με την κοινή ονομασία νηματόκερα της οικογενείας των ψυχωδιδών και ιδιαίτερα τους γένους Phlebotomus.

Πρόκειται για μικρά έντομα, διαδεδομένα σε όλες τις θερμές περιοχές του κόσμου. Τα αρσενικά τρέφονται με χυμούς φυτών και ξεχωρίζουν από τα θηλυκά γιατί φέρουν στην άκρη της κοιλιάς τους ένα γεννητικό όργανο, που μοιάζει με λαβίδα.Υπάρχουν 800 είδη σκνίπας, 64 από τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την νόσο λεισμανίαση (καλα-αζαρ).

Η ασθένεια έχει παγκόσμια εξάπλωση και συναντάται κατά μεγάλο ποσοστό στην Μεσόγειο. Μεταδίδεται από το τσίμπημα σκνίπας που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο (ιδιαίτερη επικίνδυνη περίοδος είναι από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο). Πρόκειται για μια ειδική σκνίπα, η λεγόμενη φλεβοτόμος (phlebotomus) που  είναι τόσο πολύ μικρή, σχεδόν αόρατη και δεν είναι εύκολο να την διακρίνουμε. Η σκνίπα αυτή πηγαίνει στα άτριχα σημεία όπως στο επιρρύνιο του σκύλου ή στη κοιλιά του και τις πατούσες όπου δεν υπάρχουν τρίχες, και τον τσιμπάει.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι απώλεια βάρους -παρόλο που ο σκύλος διατηρεί την όρεξή του- δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίαση, αιμορραγία από τη μύτη και προβλήματα στις αρθρώσεις. Τα σκυλιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που ζουν σε κήπους και γενικά κοντά σε βλάστηση, όπου συχνάζουν οι σκνίπες φλεβοτόμοι που μεταδίδουν το πρωτόζωο. Πιο ευάλωτοι οι κοντότριχοι σκύλοι. Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο.

 Επειδή η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση σας παραθέτουμε κάποια μέτρα προστασίας που σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των παραπάνω ανεπιθύμητων ασθενειών


1) Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους πρέπει το κατοικίδιό σας θα πρέπει να φοράει περιλαίμιο με απωθητική δράση κατά της σκνίπας,των τσιμπουριών καθώς και των ψύλλων. Ιδιαίτερη προσοχή τις χρονικές περιόδους από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο.

2) Κάθε μήνα τοποθέτηση αντιπαρασιτικής αμπούλας στον αυχένα του κατοικιδίου

3) Συχνός ψεκασμός με ειδικό αντιπαρασιτικό spray κατά τις απογευματινές ώρες.

4) Να προτιμάτε να πλένετε το κατοικιδιό  σας με σαμπουάν ή σαπούνια που περιέχουν αντιπαρασιτική δράση.

5) Εάν ο χώρος διαμονής των κατοικιδίων είναι εξωτερικός τότε αυτός θα πρέπει να είναι καθαρός απαλλαγμένος από ακαθαρσίες,σκουπίδια κ.α. έτσι ώστε να μην ευνοείται η παρουσία και ο πολλαπλασιασμός των διαφόρων εντόμων αλλά και παρασίτων.