Μυρμήγκια-Καταπολέμηση-Αντιμετώπιση

Μυρμήγκια-Καταπολέμηση-Αντιμετώπιση

Μυρμήγκια-Καταπολέμηση-Αντιμετώπιση

01/08/2019

   Τα μυρμήγκια δεν είναι πολύ επιβλαβή πλάσματα, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν πάρα πολλά προβλήματα εάν προσβάλλουν την κουζίνα ή την αυλή σας σε μεγάλους αριθμούς. Αυτά τα πλάσματα προτιμούν να ζουν σε αποικίες και η δύναμή τους βρίσκεται στους τεράστιους αριθμούς τους. Παραδόξως μικροσκοπικά και φαινομενικά αβλαβή, τα μυρμήγκια είναι συνήθως απομονωμένα και ζουν σε ξηρές, απρόσιτες γωνίες του σπιτιού, όπως στενές ρωγμές, σοφίτες, αυλές ή ακόμα και υπόγεια.Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ( φυσικοί και χημικοί ) αντιμετώπισης - καταπολέμησης των μυρμηγκιών.

   Τα μυρμήγκια είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα που επιλέγουν να ζουν σε μια αποικία. Μια αποικία μυρμηγκιών αποτελείται από μια βασίλισσα, εργάτες μυρμήγκια, και στρατιώτες. Κάθε ένα κάνει  μια συγκεκριμένη δουλειά που συμβάλλει στην αποικία. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν να περάσουν από τα στενότερα περάσματα και τα κενά μεταξύ των τοίχων. Έτσι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Το πρώτο και κύριο πράγμα που πρέπει να επιβεβαιώσετε πριν στραφείτε σε τεχνικές καταπολέμησης παρασίτων είναι ο τύπος της αποικίας που ασχολείστε. Τα μαύρα και τα κόκκινα μυρμήγκια έχουν ίδιες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Τα μαύρα μυρμήγκια είναι αρκετά υπάκουα και ζουν από γλυκά φρούτα, τα κόκκινα είναι αρκετά επιθετικά και ζουν με κρέας. Είναι πιθανό να βρείτε κόκκινα μυρμήγκια στους κήπους ή στο μπάνιο που τρέφονται από μικρές κατσαρίδες, νεκρά έντομα και άλλα πλάσματα.

  Μερικοί από τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης είναι οι παρακάτω:

1. Επειδή η πρόληψη είναι η θεραπεία όλων των κακών, φρόντισε να μην δίνεις λόγους για να σε επισκεφτούν. Καθάρισε καλά μετά τα γεύματα και μη αφήνεις ψίχουλα πουθενά.

2. Μην αφήνεις τα σκουπίδια να μαζεύονται. Αυτή η λεπτομέρεια βέβαια θα κρατήσει μακριά και άλλα, πιο ενοχλητικά έντομα, όπως για παράδειγμα οι κατσαρίδες, αλλά θα βοηθήσει και στην καλύτερη υγιεινή του σπιτιού.

3. Πρόσεξε να τυλίγεις προσεκτικά όλα τα τρόφιμα που αποθηκεύεις στα ντουλάπια της κουζίνας, μην αφήνοντας υπολείμματα ή ανοιχτές σακούλες.

4. Αν περισσέψει λίγο φαγητό, κράτησε το στο ψυγείο -κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και χαλάνε εύκολα.

5. Θυμήσου ότι και τα μυρμήγκια διψάνε επίσης, οπότε φρόντισε να μην τους δώσεις ευκαιρία να ξεδιψάσουν. Οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού -ακόμα και λίγες σταγόνες- είναι αρκετή για να τα προσελκύσει.

6. Εντόπισε πιθανές ρωγμές στο σπίτι και κλείσε τις. Η λιγότερο τοξική λύση είναι η σιλικόνη.

7. Στα μυρμήγκια ενώ αρέσει πολύ το φαγητό υπάρχουν μυρωδιές και γεύσεις που τα απωθούν πολύ όπως η πάπρικα,η κανέλα, η ναφθαλίνη,το ξύσμα λεμονιού, η ρίγανη, η σόδα καθώς και το ξύδι.

   Εάν δεν ευδοκιμήσουν οι παραπάνω τρόποι υπάρχουν και οι χημικοί τρόποι να απαλλάξουμε τον χώρο μας από δυσάρεστες εκπλήξεις.Μερικά από τα πλέον αποτελεσματικά σκευάσματα είναι το Dobol gel pro   το οποίο λειτουργεί σαν προσελκυστικό τροφής και η εντομοκτόνος δράση του επιτυγχάνεται με την δραστική sodium cacodylate.Τα μυρμήγκια, που έλκονται από το δόλωμα,έρχονται σε επαφή με το προιόν,αλλά και το καταναλώνουν,μεταφέροντάς το στη φωλιά οπού και προκαλείται μόλυνση όλης της αποικίας.Παράλληλη δράση έχει και το ακαρεοκτόνο-εντομοκτόνο Dobol Microemulsion  όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη δράση καταπολεμώντας βαδιστικά έντομα (κατσαρίδες,μυρμήγκια,ψύλλοι,κοριοί κλπ)ιπτάμενα έντομα (μύγες,σφήκες,κουνούπια κλπ)αλλά και αραχνών καθώς και ακάρεων οικιακής σκόνης και των κόκκινων ακάρεων των πουλερικών.