Μία δυνατή σχέση (παιδί - σκύλος)

Μία δυνατή σχέση (παιδί - σκύλος)

Μία δυνατή σχέση (παιδί - σκύλος)

30/09/2019

   Ο σκύλος είναι ο καλύτερος και ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.Μικροί και μεγάλοι αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με το αγαπημένο τους κατοικίδιο.Eπιστημονικές έρευνες συμφωνούν ότι η συνύπαρξη των ζώων με τους ανθρώπους, και ειδικά του σκύλου, με το παιδί αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

   Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που μπορούν να επικοινωνούν τα παιδιά με τα κατοικίδια τους μιλώντας, κατά τα άλλα, διαφορετική γλώσσα. Η μη λεκτική επικοινωνία είναι για τα παιδιά το μέσο, η δίοδος επικοινωνίας με την οποία θα μπορέσουν να κατανοήσουν, να συναισθανθούν και να αγαπήσουν τους μικρούς τους φίλους. Η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιεί σήματα μη λεκτικής επικοινωνίας  δεν είναι ούτε δεδομένη, αλλά ούτε πάντοτε εύκολη. Μέσω της σχέσης με το κατοικίδιο, το παιδί θα μπορέσει να ανιχνεύει και να αντιλαμβάνεται αυτά τα μικρά σημάδια, που κρύβουν ανάγκες και συναισθήματα του «άλλου», όπως συμβαίνει και στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση.Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται αυξημένη δυνατότητα επικοινωνίας του παιδιού τόσο με το αγαπημένο του κατοικίδιο όσο και με το κοινωνικό του περιβάλλον.

   Μία παράμετρος που είναι επίσης πολύ σημαντική και προσφέρει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες είναι η φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσά τους.Ο σκύλος είναι ένας πολύ καλός ακροατής πολύ υπομονετικός με αποτέλεσμα το παιδί  να γνωρίζει την εμπιστοσύνη ενώ μέσα από την σχέση αυτή αισθάνεται αποδοχή και ασφάλεια.Παράγοντες πολύ σημαντικοί για την γενικότερη εξέλιξη του.

  Η πιο αποτελεσματική μέθοδος διδασκαλίας είναι η μίμηση.Το παιδί μαθαίνει πώς να φέρεται βλέποντας την δική μας συμπεριφορά απέναντι στον ίδιο και στον σκύλο του. Με την επίβλεψη των γονέων το παιδί έρχεται σε επαφή με την φροντίδα του κατοικιδίου και με τον σεβασμό των αναγκών του αγαπημένου του φίλου.Κάτι πολύ σημαντικό για την αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς αισθάνεται ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σκύλου του και να είναι σε θέση να το φροντίσει.Το ενδιαφέρον και η φροντίδα του σκύλου από το παιδί ενισχύουν το πέρασμα από τον εγωκεντρισμό που τα χαρακτηρίζει στην κοινωνικότητα.Το παιδί μαθαίνει την συνέπεια και την υπευθυνότητα κάνοντας κάτι που του δίνει χαρά.

   Τέλος,η σχέση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές σαν θεραπεία.Ένας σκύλος έχει το φυσικό χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς.Χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή  και αυτή η ιδιότητά του κάνει τις θεραπευτικές του δυνάμεις ανεκτίμητες.